17 februari 2011

Kun jij de lente ook al ruiken??

Eén of twee dagen zon in februari en ik verlang meteen naar de lente! De eerste groene scheuten uit de grond doen mij meteen denken aan de voorjaarsgroenten die nu snel weer komen. Met name kijk ik uit naar:

Rabarber:
Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Er zijn verschillende soorten rabarber: Met vrijwel geheel groene, met groen / rode en met rode stelen.
Groene (delen van) stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp' (en zullen door bewaren dus niet rood worden).
Rabarber is bijvoorbeeld erg lekker als je het kookt met gember! Je kunt het nog lekkerder maken door er aan het einde van de kooktijd een vleugje alcoholische drank naar smaak toe te voegen.

Lamsoren:
Lamsoor" is de Zeeuwse naam voor Zeeaster ( Aster tripolium). De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig ( "oortjes" ) zijn en "schorre schapen" ze graag eten. Lamsoor is licht zilt van smaak en behalve de beet ook wel een beetje op zeekraal lijkt.
Qua bereiding zou je eens lekkere risotto met lamsoor kunnen maken of een knolselderijsoepje met gebakken coquilles kunnen afmaken met lamsoor.

Radijs:

Radijs is niet alleen geschikt als garnituur, Maar is ook erg gezond als groente! Het meest bekend zijn de ronde rode radijsjes, maar er zijn ook witte en roodwitte varianten. De smaak is licht pittig. Radijs komt uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Frankrijk, Italië en Duitsland. Radijsjes combineren goed met haring, biefstuk, gehakt en slavinken. Het is tegenwoordig ook trendy om de radijsjes mee te roerbakken (voor de kleur). Eventueel kun je de radijsjes koken in ruim water. De kooktijd is 8 tot 10 minuten.

Verder zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere dingen om van te genieten tijdens de lente, zoals bijvoorbeeld de eerste picknick van het jaar. CuliBuzz kan er ook voor zorgen dat die dag tot een echte eetbeleving wordt gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...